loading...

OVO SE ZOVE ZDRAV ČAJ (RECEPT)

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

maslinovo lisceDuga je istorija korištenja drveta koje može živjeti i do 3000 godina, masline. Drevni Egipćani koristili su pripravke od maslinovog lišća za mumificiranje. Stablo masline se u Bibliji spominje više od 1000 puta. Iako je u današnje vrijeme naglasak maslina dat na plod i njegove proizvode mi ćemo se ovdje osvrnuti na fantastična svojstva lista masline.

List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antibakterisjko djelovanje.

Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima - upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sistema, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica. 

Pratite naše tekstove na Facebooku!

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sistem, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i "loš" holesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu.

Dug je spisak bolesti i posebno patoloških mikroorganizama koje spojevi iz maslinovog lišća uništavaju. Ukoliko bolujete od neke od sljedećih bolesti korištenje čaja od maslinovog lišća moglo bi znatno doprinjeti  poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja:

 • -srčana oboljenja i regulacija otkucaja srca
 • -visoke masnoće u krvi
 • -arteroskleroza
 • -herpes
 • -artritis
 • -dijabetes
 • -sindrom hroničnog umora
 • -hepatitis A, B i C
 • -meningitis (virusni i bakterijski)
 • -vaginitis
 • -botulizam
 • -difterija
 • -listerija
 • -malarija
 • -čir na želucu
 • -gripa
 • -upala mokraćnih putova
 • -encefalitis
 • -klamidijske infekcije

Pretjerano korištenje sadržaja maslinovog lišća može izazvati prebrzo odumiranje mikroogranizama u organizmu te je potrebno postepeno povećavati unos čaja.

Donosimo vam i recept kako je najbolje napraviti čaj i koristiti ga:

 

maslinov cajZa šolju čaja od 2-3 dcl  vam je potrebno 15-20 osušenih listova masline.

Pustite vodu da prokuha, ubacite listove i kuhajte je sa njima još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo.

Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.

Čaj trebate piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduprijedili navedene bolesti. Čaj ima blagi okus sa eventualno jedva primjetnom gorčinom.

Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće (ali nije nužno) kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti.. 

Novija istraživanje potvrdila su da čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja što ga svrstava među najzdravije čajeve na našoj planeti uopšte. 

Zdravlje BEZ doktora


 

Ukoliko želite da Vas obavještavamo o našim novim tekstovima putem emaila jednom sedmično upišite svoje ime i e-mail adresu u obrazac :

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Komentari  

 
0 #6 ignjat009 30-12-2016 13:40
Moze se poruciti i ovde sada, vec napravljen napitak od lista masline, iz Italije je. mislim da je litar oko 2000rsd. ja sam narucio preko sajta myvitaly.rs, mozda ima i u zdravim hranama. pozz!
 
 
-3 #5 spasoje 22-02-2015 22:40
koliko ga treba dugo piti , sedmicu , mjesec ..?
 
 
+6 #4 Ivica Soušek 22-02-2015 12:01
Postepeno povećavati količinu uzimanja čaja ? Od koliko do koliko i koja je gornja granica dnevno ? Koliko dugo piti čaj ? Da li s prekidima ili bez ?
 
 
-2 #3 feniks grk 08-10-2014 22:56
Mozete poruciti maslinovo lisce iz Grcke, najkvalitetniji h maslinovih stabala, ne prskanih, i provjerenih od strane evropskih institucija za kvalitet.
Preko firme A-House DOO iz Srbije,
Placanje je pouzecem,
Pola kolograma listova od masline, kosta 4 Eura. plus troskovi isporuke.
Kontakt e-mail je;
 
 
+1 #2 ZdravljeBEZdoktora 17-07-2014 11:09
Dževade,

Zaista ne znamo gdje možete nabaviti maslinovo lišće u Švedskoj. Pokušajte da Vam neko dobavi iz Dalamcije ili neke druge Mediteranske destinacije. Nemamo nikakve preporuke za kupovinu. Pozdrav!
 
 
+2 #1 Dzevad Manovic 17-07-2014 10:59
Gdje nabavljati list masline u Svedskoj ako je mlad najbolji.Ili odakle ga narucivati i sta kosta.Pozdrav i mnogo zahvalan na ovom opisu caja.Dzevad!
 

You have no rights to post comments

loading...