loading...

KAKO POVEĆATI MUŠKU PLODNOST ISHRANOM I PROMJENOM NAVIKA

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Prilikom nemogućnosti začeća kod parova vrlo često uzrok je sperma  koja može biti malobrojna, oštećena, slabe SPERMA 2zapremine i male pokretljivosti. Donosimo vam spisak  namirnica koje je potrebno pojačati u ishrani tokom nekoliko mjeseci kako bi se stanje na prirodan način popravilo:

BANANE

Banane sadrže bromelain enzim koji kontroliše polne hormone. Banane su također izvor vitamin A, B1 i C. Ovi vitamini pomažu stvaranje sperme te omogućavaju tijelu da popravi svoju opštu snagu potrebnu za to.

TAMNA ČOKOLADA

Tamna čokolada sadrži aktivnu supstancu znanu kao L-arginin. Ona pomaže u stvaranju zapremine sjemena i povećanju njenog broja.

BIJELI LUK (ČEŠNJAK)

Bijeli luk bogat je alicinom koji pospješuje cirkulaciju krvi. Ovaj process pomaže poboljšanje cirkulacije u genetalijama što osnažnjuje spermu. Bijeli luk također sadrži vitamin B6 i selen koji kontroliše proizvodnju polnih hormona i redukuje oštećenja sperme. Bijeli luk u bilo kojem obliku (sirov, u prahu ili kuhan) potrebno je konzumirati što više.

NAR

Nar je bogat antioksidansima koji reduciraju melanodialdihide koji su odgovorni za oštećenja spreme.  Konzumiranje nara redovno može pomoći organizmu u uništenju slobodnih radikala i u povećanju potencijala sperme.

GOVEDINA

Govedina sadrži veće količine  cinka koji štiti spermu od uticaja slobodnih radikala. Cink spriječava pretvaranje testesterona u esterogen što ojačava libido.

ORASI

Orasi su bogati argininom koji povećava volumen sperme i njenu proizvodnju. Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama koje pospješuju cirkulaciju krvi u penisu. Orasi sadrže veliku količinu antioksidansa koji štite tijelo od bolesti.

ŠPINAT

Špinat je bogat folnom kiselinom koja povećava broj spermija. Folna kiselina je odgovorna i za jačanje sperme i povećanje njene pokretnosti.

VOĆE

Voće sadrži mnogo antioksidansa. Oni povećavaju broj spermija i spriječavaju njihovo oštećenje. Voće je bogato i folnom kiselinom koja osnažuje spermu.  Voće je bogat izvor C vitamina koji povećava pokretljivost sperme i time podiže mogućnost oplodnje.

JAJA

Jaja  povečavaju plodnost i podižu broj spermija. Jaja sadrže vitamin E koji spriječava degeneraciju tkiva testisa. Jaja su također bogat izvor antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale i štite ćelije.

SJEMENKE BUNDAVE

Sjemenke bundave  značajno utiču na povećanje broja spermija. Jako su bogate omega 3 masnim kiselinama koje poboljšavaju cirkulaciju.  Također je u studiji World Journal of Chemistry potvrđeno da sjemnke bundave povoljno utiču na prostatu i povećanje proizvodnje testesterona.

VODA

Konzumiranje mnogo vode pomaže tijelu da poveća broj spermatozoida. Također povećava funkcionalnost i pokretljivost sperme. 

Pratite naše tekstove na Facebooku!

SPERMAŠTA TREBA IZBJEGAVATI

Muškarci koji imaju ovu vrstu problema najbolje si mogu pomoći održavanjem zdravlja , regularne tjelesne težine te osebno korištenjem uravnotežene i zdrave prehrane. Gore navedene namirnice osnova su prehrane koju treba koristiti u dužem periodu kako bi se stanje popravilo na prirodan način.

Ono što je potrebno istovremeno izbjegavati : Prije svega to su alkoholna pića u pretjeranim količinama većim od od dva pića na dan (2x0,05  žestokog pića ili 2x0,33 l piva), pretjeranu upotrebu cigareta, proizvode od soje, jako masnu hranu koja je bazirana na štetnim masnoćama i mnogo pržene hrane u ulju, previše kafe i korištenje jako toplih kupki, sauna, jakuzija i sl.

Zdrav način života i ishrane po ovakvim pravililma u period od barem 6 mjeseci rezultiraće znatnim poboljšanjem stanja ukoliko se ne radi o nekom ozbiljnijem medicinskom poremećaju.

Podjelite ova saznanja sa prijateljima putem facebooka.

ZdravljeBEZdoktora

 

 

Ukoliko želite da Vas obavještavamo o našim novim tekstovima putem emaila jednom sedmično upišite svoje ime i e-mail adresu u obrazac ispod:


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Komentari  

 
0 #3 stanko lajic 30-12-2016 08:01
sta prozvodi puno spermu voce ili povrce, pozzdrav stanko!
 
 
+2 #2 axa 16-12-2016 21:06
Profertil koji prepisuju urolozi je bacanje novca. Nemojte se oslanjati na taj preparat. Najbolji je polen, mumio preparat, maticni mlec i sumece tablete npr. cink-selen. Uz to mozete grickati svez sirovi suncokret Stariji od 30 godina bi trebali tome dodati i koenzim Q10. Pet, sest puta sam davao uzorak semene tecnosti i zaista je ovo sto sam pomenuo najbolje. Od nekih jadnih 3,5 miliona za mesec dana napravio sam 20 miliona sto nije nista specijalno ali vec se priblizava granici normale. I ostali parametri su bili dobri, 50% brzih upotrebljivih. Kada sam se letos oslonio samo na profertil, jedva 10 miliona sa 10% upotrebljivih spermija...pozd rav
 
 
0 #1 Boba 20-10-2016 23:05
 

You have no rights to post comments

loading...