loading...

SAZNAJTE ONO ŠTO SU ZNALE NAŠE PRABAKE: ZAŠTO JE VAŽNO KONZUMIRATI KISELI KUPUS I RASOL (UPUTSTVA)

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

 

kiseli kupusDa li znate da je Vasko De Gama u svojoj prvoj plovidbi oko Rta dobre nade izgubio 105 od 160 članova posade usljed avitaminozne ishrane koja je uzrokovala skorbut. Istovremeno je James Cook moreplovac i istraživač na svom putovanju oko svijete nije izgubio niti jednog jedinog člana posade pod gotovo sličnim ili istim uslovima. Jedina razlike bila je u tome što je James Cook sa sobom na putovanje ponio 60 bačvi kiselog kupusa i to po savjetu njemačkog biologa Georga Forseta koji je znao njegovu ljekovitost.

Od 18. Vijeka kada se to desilo ljekovitost i korisnost kiselog kupusa prilično je zaboravljena pod uticajem moderne medicine i ishrane. Nova istraživanja i studije izvedene posljednih decenija ponovo su u prvi plan vratila sp oznaje zdravstvenoj kvaliteti kiselog kupusa i rasola (sok od kiselog kupusa) a što naše bake već odavno znaju. Odmah na početku ćemo vam reči jednu bitnu stvar. Kuvanjem se u kiselom kupusuju uništavaju skoro sva korisna i ljekovita svojstva.  Stoga vrlo je važno da kiseli kupus koristite bez kuvanja jer se time uništavaju korisne bakterije koje on sadrži.

Najbolji način upotrebe kiselog kupusa je sljedeći:   

Pratite naše tekstove na Facebooku!

Prije glavnog dnevnog obroka potrebno je na prazan stomak uzeti nekoliko kašika sirovog kiselog kupusa.  Osim toga potrebno je barem jednom sedmično ujutro na tašte gutljaj po gutljaj popiti jednu šolju rasola (soka od kiselog kupusa). Rasol je jedan od najboljh i najzdravijih napitaka koje čovjek može koristiti za svoje dobro zdravlje.

Kiseli kupus koristi se za suzbijanje glista posebno kod djece. Potrebno je djeci na prazan stomak ili uz obroke davati kiseli kupus. Rasol se pomješan sa kašikom lanenog ulja daje za početne stadije tuberkoloze.  Kiseli kupus preporučuje se kod problema i neredovne stolice koju redovnom upotrebom reguliše. Ipak najvažnije stvar kod kiselog kupusa predstavljaju mliječna kiselina i acetilholin koje se stvaraju djelovanjem bakterije mliječne kiseline i kvasne gljivice.  Ovi sastojci djeluju pozitivno na crijeva i suzbijaju procese truljenja u crijevima, omogućavaju redovnu stolicu te omogućavaju da se produkti truljenja u crijevima tamo ne zadržavaju nego da budu izbačeni. Na taj način se spriječava niz negativnih procesa u probavi koji bi doveli do razvoja različitih problema i bolesti. Tako se upotrebom kiselog kupusa i rasola krv čuva od absorcije u crijevima nastalih otrovnih substanci što je ključ dobrog zdravlja.  Samo konzumiranje kiselog kupusa djeluje protivotrovno, čisti krv, uklanja umor i isrcpljenost organizma, nadoknadjuje prijeko potrebne vitamine , posebno vitamin C i na taj način djeluje protiv prijevremenog starenja i razvoja niza bolesti. Kiseli kupus efektivno djeluje na noramlizaciju krvnog pritiska i arterosklerozu. Nije slučajno da ćete sresti starije ljude koji imaju veliku energiju i snagu, te dobro zdravlje a redovni su konzumenti kiselog kupusa i rasola.   Kiseli kupus uspješno vraća nedostajući vitamin C i u potpunosti reguliše crijevnu floru kako kod odraslih i starijih osoba tako i kod djece. Redovna upotreba kiselog kupusa liječi anemiju , odnosno popravlja krvnu sliku I jako pozitivno djeluje na apetit. Kiseli kupus čisti i regeneriše jetru. Bogat je izvor prije svega vitamina C, A, folne kiseline, vitamina B12, željeza, fosfora i kalcijuma.

Važno je spomenuti da je  kupus veoma je važno pravilno kiseliti. Ukoliko se to ne odradi na odgovarajući način neće se razviti “dobre” bakterije i cijeli proces ljekovitog djelovanja biće ugrožen. Pravilan način kiseljenje kupusa možete saznati od naših djedova i baka, u knjigama i na internetu a napomenućemo način kako znati da je kupus pravilno ukiseljen. Njegov ukus mora biti blag i prijatan, te on mora biti bez puno pjene. Ukoliko kiseli kupus neukusan i neobičnog mirisa i ukusa onda nije pripremljen na odgovarajući način te neće imati pozitivne zdravstvene efekte.

ZdravljeBEzdoktora

 

Ukoliko želite da Vas obavještavamo o našim novim tekstovima putem emaila jednom sedmično upišite svoje ime i e-mail adresu u obrazac ispod:


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Komentari  

 
0 #8 pace 03-11-2016 06:03
Rasolot e navistina ZDRAV,no isto i SVEZATA ZELKA,koja go chisti organizmot od GMO -HRANATA,koja denes cel narod ja konzumira.
 
 
+2 #7 Svibor 02-04-2015 18:34
Borislave kako mogu doći do rasola?
 
 
0 #6 Savanović Borislav 02-04-2015 18:29
Imam raso koji sam li no pripremio i koji odmah prilikom unosa (pijenja) osvje ava organizam (plod vi egodi njeg iskustva). Zaista bih volio da znam postoji li uop te neko ko ima tako tvrdu stolicu a da ne popusti pod dejstvom rasola. Provjereno! Svaki drugi na in lije enja zatvora je ,,mala maca" u odnosu na raso.
Imam raso koji sam li no pripremio i koji odmah prilikom unosa (pijenja) osvje ava organizam (plod vi egodi njeg iskustva). Zaista bih volio da znam postoji li uop te neko ko ima tako tvrdu stolicu a da ne popusti pod dejstvom rasola. Provjereno! Svaki drugi na lije enja zatvora je ,,mala maca" u odnosu na raso.
 
 
+1 #5 Olgica49 05-03-2015 22:46
Imate puno vaznih tekstova.
 
 
0 #4 Mico 23-02-2015 01:52
Prvi puta sam na vasem sajtu i svida mi se. Budite bez brige cucemose jos Puno uspjeha uz pozdrav zeli vam Mico
 
 
-2 #3 wever.milica 29-01-2015 19:47
635
 
 
+1 #2 Aleksa 01-01-2015 14:36
Super Vam je sajt. Molim Vas
 
 
+3 #1 babo 28-12-2014 23:10
Molio bih vas, ako možete da mi pošaljete ovaj tekst tako da ga mogu arhivirati, jer bih ga volio imati kao podsjetnik uvijek pri ruci? Takođe sam se prijavio da želim primati sedmično vaše tekstove, pa ako je moguće i njih da mi šaljete na isti način? Puno, puno vam se unaprijed zahvaljujem.
S poštovanjem,
Budimir Babić
 

You have no rights to post comments

loading...