loading...

VRIJEME JE RUŽA! ISKORISTITE LJEKOVITOST I ZDRAVSTVENE BLAGODETI RUŽE (UPUTSTVO)

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

ruze 2Vječna inspiracija ljepote i mirisa, ruža potiče iz Perzije odakle su je Rimljani donijeli u Evropu i počeli uzgajati u vrtovima. Postoji čak 7000 vrsta ruže. Baštenska ruža je uobičajna i omiljena  u našim krajevima i možemo je vidjeti u baštama i dvorištima kuća i vrtova. Ipak osim ljepote i mirisa ruža koji vijekovima privlače,   znatno manje su poznata njena ljekovita svojstva. Kako nam upravo dolazi vrijeme cvijetanja ruža upoznaćemo vas kako ih najbolje iskoristiti za  zdravlje.

Kod baštenske ili majske ruže ljekoviti dio biljke predstavljaju latice cvijeta. One su mirišljave, blagog ukusa. Ružine latice primjenju se u narodnoj medicini još od srednjeg vijeka a postoji više načina upotrebe ružinih latica. Ovdje ćemo vas upoznati sa dva najčešća načina a to su čaj iz osušenih latica i ružin sirup.

Latice za čaj beru se isključivo po sunačanom vremenu i takve se suše. Čaj se priprema od jedne pune supene kašike osušenih ružinih latica na jednu šoljicu vruće vode.

Postoji više recepata za sirup ali mi preporučujemo ovaj koji je potpuno prirodan  i ne koristi se kuhanje latica ili šečer. Sirup se pravi tako što se prokuha i ohladi 1 litra vode. U vodu se doda kafena kašika vinske kiseline. Sve se promješa i sa tom vodom prelijete latice sa 50 ruža. Promješate dobro i ostavite da stoji 5 dana. Procjedite i nakon toga dodate 1 kilogram livadskog meda u ovu tekućinu. Sve izmješate i vaš ružin sirup je gotov. Sirup možete koristiti svako jutro i veče po malu rakijsku čašicu ili istu količinu razmutiti u čaši vode i popiti.

Ovako iskorištene ružine latice u čaju ili sirupu možete  koristiti za čišćenje krvi. Osim toga ružine latice preporučujemo za poboljšanje redovnosti stolice, prekomjernih menstruacija, čestih glavobolja  i nesvjestice.

Sirup je posebno djelotvoran za jačanje srca i živaca. Ističemo djelovanja čaja i sirupa na živčani sistem, posljedice stresa, depresije, umora  i nesanice. Također ga preporučujemo za ljude koji imaju probleme sa žučnom kesom i jetrom jer redovno korištenje čaja ili sirupa blagotvorno djeluje na čišćenje jetre i žuči i bubrega. Ružine latice prepune su vitamnina , prije svega A,C i E, te biflavonoida i mnoštva drugih korisnih i ljekovitih minerala i sastojaka i njihovo korištenje svakako će značajno ojačati vaš imuni sistem , poboljšati probavu, te djelovati na upalne procese  regulacijom bakterijološkog stanja u organizmu. Zanimljivo je da smo pronašli mnoštvo tekstova o pobrojanim zdravstvenim koristima na sličnu temu kako u istočnoj (Kina, Indija, Bliski istok)  tako i u zapadnoj literaturi (Anglosaksonskoj) što je rijedak slučaj da oko jedne biljke u potpunosti postoji saglasnost oko njene ljekovitosti.

Osim jako korisnih ljekovitih svojstava sirup ili čaj ružinih latica daju vrlo prijatan miris i okus jako ugodan za konzumaciju.

ZdravljeBEZdoktora.com   

Pratite naše tekstove na Facebooku!

 

 


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Srijeda , 29. Januar/Siječanj, 2020. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.
loading...