loading...

ORAŠASTI PLODOVI - NAJBOLJI OMJER ZDRAVOG I UKUSNOG

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

ORASASTI PLODOIOrašasti plodovi su idelan izbor hrane koje je istovremeno ukusna i zdrava. Sve veći broj istraživanja podupire njihovu ulogu u kontroli težine, zdravlje srca i smanjenju preuranjene  smrti od svih uzroka. Osim toga, većina orašastih plodova  je dobar izvori vlakana, kalija, cinka i željeza.  Postavlja se pitanje koji su najbolji i najzdraviji? To zavisi  od vaših želja, kao i zdravstvenih  problema koje eventualno imate. Donosimo neke savjete koji će vam pomoći da odlučite koju vrstu orašastih plodova da uzimate više.

Zdravlje srca – Orasi su najbolji za održavanje zdravlja srca i osim što su prebogati omega-3 mastima, sadrže visoke količine alfa linolenske kiseline ( ALA ) . Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija oraha reducira srčane aritmije,  a Španska studija iz 2006. godine  sugerisala je  da su  orasi učinkoviti kao i maslinovo ulje u smanjenju upala i oksidacija u arterijama nakon masnih i nezdravih obroka . Autori ove studije preporučuju da se uzima jezgra od 8 oraha svaki dan nakon glavnog obroka.

Mršanja ili održavanja kilaže:  Bademi mogu biti dobar izbor za vas. Kombinacija proteina, vlakana i masti je garant sitosti. Dodajte bademe na svoj doručak , žitarice ili jogurt ili posipate njima neku salatu kasnije tokom dana.

Gorivo za sportiste i ljude koji se bave fizičkim poslom:  Indijski oraščić ima više ugljikohidrata i željeza od ostalih orašastih plodova. Oni su dobri kao  izvori proteina i cinka - ključne hranjive tvari za rast stanica i oporavak.  Imajte ih uvijek uz sebe i kada vam je potrebna energija i snaga nekoliko komada će biti dovoljno.

Kontrola krvnog pritiska: Natrij, kalcij, kalij i magnezij značajni su faktori u kontroli krvnog pritiska.  Pistacije i brazilski oraščići sadrže najveće količine tih elemenata te se preporučuju kao najbolji izbor za kontrolu krvnog pritiska.

Trudnoća: Mala šaka orašastih plodova sjajan je odabir u trudnoći. Plodovi sadrže mnoštvo hranjivih i korisnih sastojaka za bebu i majku.  Skoro svi orašasti plodovi su dobri za trudnice a  orasi i lješnjaci imaju najviše folne kiseline. Oni su također odličan izvor željeza i cinka a što je jako bitno za trudnice.

Mozak i pamćenje:  Za zdravlje mozga i pamćenje najbolji su kikiriki i indijski orah. Kikiriki je bogat folatima , mineralom koji je ključan za održavanje zdravlja mozga i kao zaštita propadanja i gubitka pamćenja.  Osim toga kikiriki je bogat korisnim masnoćama i vitamimom E također a koji su bitni za rad i funkcionisanje mozga. Indijski orasi bogati su cinkom , željezom i magnezijumom također ključnim elementima za oštar um i dobro pamćenje.

Zdravo starenje: Studije su pokazale da je redovno korištenje male umjerene količine bilo koje vrste orašastih plodova odlično za zdravo starenje i dug život. Svi orašasti plodovi generalno bogati su polizasićenim masnoćama i omega 3 mastima koje doprinose opštem zdravlju, cirkulaciji a posebno zdravlju srca. Stoga se preporučuje stalna upotreba ovih zdravih namirnica u maloj količini (nekoliko jezgri) svaki dan.

 

Na kraju je vrlo važno napomenuti da su orašasti plodovi jako kalorični i da pretjerana konzumacija može dovesti povećanja tjelesne mase. U njihovoj upotrebi ključna je umjerenost a većina istraživača se slaže da je pola šake ovih ukusnih i zdravih grickalica optimalna dnevna količina idealna kao izvor zdravlja ali i jako ukusan snack.

 

 

ZdravljeBEZdoktora.com

 

 


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...