loading...

UGLEDNI BBC: NEMOJTE SPREMATI KREVET UJUTRO I BIĆETE ZDRAVIJI! SAZNAJTE ZAŠTO?

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

NESREDJEN KREVETU tekstu koji prenosi ugledni BBC News naučnici su objavili zanimljivu i neobičnu tvrdnju da ostavljanje kreveta nenamještenim i ne prekrivenim nakon jutarnjeg ustajanja može pozitivno uticati na naše zdravlje.

Trik leži u činjenici da otkriven krevet predstavlja nepogodno stanište za kućne grinje, sičušnja stvorenja koja nastanjuju naše posteljine a jedan su od glavnih uzročnika alergija i astme kod ljudi.

Istraživači za Kingston Univerziteta otkrili su da grinje ne mogu preživjeti u toplim i suhim uslovima koji vladaju u otkrivenom krevetu.

Prosječan krevet u spavaćoj sobi može sadržavati do čak 1,5 miliona kućnih grinja.

Izumitelj mikroskopa, Anton van Levenhuk, je 1694. godine prvi put vidio ove organizme. Najbolje se vide pod mikroskopom kad su dobro osvijetljene i na crnoj podlozi. Tipične grinje su duge oko 420 µm i široke oko 250 do 320 µm. Ukoliko imate probleme sa alergijama, kijavicom, ili astmom velika je vjerovatnoća da je kućne grinje uzrokuju ili pospješuju te da nastanjuju vaše tepihe i krevete.

Grinje se hrane minijaturnim ostacima ljudske kože koja spada sa čovjeka u krevetu a njihov izmet i ostaci proizvode alergene koji su lagani i lako se udišu tokom sna, te prave alergijsku štetu u organizumu.

Topli i i vlažni uslovi koje čovjek stvara dok leži u krevetu idealni su uslovi za razvoj kućnih grinja.

Naučnici su razvili kompjuterski emuliran model  kako bi pratili na koji način se može smanjiti broj kućnih grinja u krevetu. Istraživač Dr Sthepan Pretlov kaže: «Poznato nam je da grinje mogu preživjeti isključivo uzimajući vodu iz vazduha koristeći male žlijezde na površini tijela. Nešto tako jednostavno kao ostavljanje kreveta otkrivenim može eliminisati vlagu iz kreveta, plahti i madraca što uzrokuje dehidraciju grinja i njihovo umiranje.»

Dr Pretlove ističe da ovo otkriće ima potencijal da reducira veliki broj oboljenja i liječenja uzrokovanih alergijama, te da otkrije ljudima ali i zdravstvenim radnicima kako da naprave zdravo okruženje bez alergena u domovima.

Predsjednik Udruženja oboljelih od asme u Velikoj Britaniji Dr Matt Hallsworth dodao je da kućne grinje predstavljaju vrlo važan okidač za tegobe mnogih ljudi sa astmom i da je teško naći način da budu izbjegnute.

Profesor Andrew Wardlaw, imunolog iz Britasnkog društva za alergije i kliničku imunologiju se slaže ističući: «Kućne grinje su važan uzročnik alergija i astme i bilo bi dobro pronaći način kako ih eliminisati ili reducirati iz kuće.» 

Pratite naše tekstove na Facebooku!

 

GRINJEŽivotna granica muških grinja je 20 do 30 dana, a oparena ženska grinja može živjeti i do 70 dana, i izleći 60 do 100 jaja u poslednjih 35 dana života.

Iz jajeta se izleže larva sa šest nogu, i nakon perioda od 20 do 30 dana, izliježe se odrasla grinja sa osam nogu.

Za sedamdeset dana života, ženska grinja ostavi oko 2000 čestica fekalija i još veći broj djelimično enzimski inficiranih čestica prašine. Miris enzima koje grinje proizvode se najjače može osjetiti u napunjenim kesicama usisivača.

 

ZdravljeBEZdoktora.com   Izvor: (http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4181629.stm)


 

 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Srijeda , 29. Januar/Siječanj, 2020. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.
loading...