loading...

Simbol zdravlja i plodnosti: Nar štiti prostatu i poboljšava kvalitetu sperme

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

nar 20 10 2017

Iako ga mnogi rijetko jedemo i koristimo u pripremi jela, nar se smatra jednom od najljekovitijih voćki. Njegov je plod  žućkasto-crvene boje, prepun jestivih sjemenki koji dozrijeva u kasnu jesen.

Nar (Punica granatum), malo drvo ili žbun koji može da naraste od šest do deset metara u visinu, nаstаo je u regionu sadašnjeg Irаna. Bio je uzgаjаn još od dаvninа širom mediterаnskog regionа i sjeverne Indije. Danas se ovo voće uzgaja širom Bliskog istokа i regiona Kаvkаzа, sjeverne Afrike i tropske Afrike, na Indijskom potkontinentu, Centrаlnoj Aziji, kаo i u sušnim dijelovimа jugoistočne Azije te u dijelovima Kаlifornije i Arizone. Nar je u posljednjih nekoliko godina postаlo voće koje se češće javlja na komercijаlnim tržištimа Evrope i zаpаdne hemisfere.

Bogat je izvor vitamina, minerala, antioksidanasa i drugih korisnih materijala, zbog čega je poštovаno kаo simbol zdrаvljа, plodnosti i vječnog životа. U 100 gr nara imamo 12% dnevnih potreba za vitaminom C, 16% za vitaminom K i 10% za folatima. Nar sadrži i vitamine B grupe, vitamine A i E te minerale kalijum i gvožđe.

Zbog vitamina C, preporučuje za konzumiranje nara s ciljem jačanja imuniteta, a posebno u vrijeme sezonskih prehlada, gripa i viroza.

Antioksidant punicalagin, koji se nalazi u naru, blagotvorno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova pa se redovnim uzimanjem ovog ploda snižava krvi pritisak i smanjuje količina lošeg holesterola u organizmu.

Ovo voće puno je fitohemikalija koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji reguliše brojne biološke funkcije u tijelu, od tjelesne temperature do apetita. Kada je u ravnoteži, daje osećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.

Nar je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem, pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba i odličnom prevencijom od osteoporoze.

Narove sjemenke su odličаn izvor dijetetskih vlаkаnа (20% prema dnevnim potrebama). Znanstvenici iz Škotske su otkrili da svakodnevna konzumacija nara može regulisati oslobađanje hormona gladi i smanjiti apetit, a istovremeno potaći stvaranje osjećaja sitosti.

Ekstrakt nara ima i do deset puta jače dejstvo od samog ploda. Jedna čaša soka dnevno poboljšat će kvalitetu sperme, smanjiti mogućnost dobijanja erektilne disfunkcije i zaštititi prostatu. Sok nara je odličan saveznik za uništavanje bakterija u organizmu poput ešerihije koli i stafilokoka.

S obzirom da sadrži i biljne hormone, fitoestrogene, nar dokazano pomaže u slučaju hormonalne neravnoteže te ublažava neželjene simptome prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno u razdoblju klimakterija i menopauze.

Kada je u pitanju uzimanje nara u trudnoći, najbolje bi bilo da se posavjetujete s vašim ljekarom. Neki stručnjaci smatraju da je nar jedna od najzdravijih namirnica za trudnice i da djeluje pozitivno na majku i plod, dok su drugi stručnjaci mišljenja da nije bezbjedno jesti nar u trudnoći, upravo zbog njegovog kontraceptivnog dejstva i mogućnosti da izazove pobačaj.

Osim što se može jesti, od nara možete napraviti čaj tako što ćete malu kašiku kore preliti s ključalom vodom, ostaviti da odstoji te piti tri puta dnevno, zatim napraviti sirće za salatu i kao dodatak drugim jelima – u 1 litar sirćeta staviti dva isitnjena nara i koru i ostaviti da stoji mjesec dana.

Jedna šolja soka od nara ili konzumiranje u vidu suplemenata, prema istraživanjima, smanjuje rizik i pruža određenu razinu zaštite od raka, pa i raka dojke.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...