loading...

Pijte čaj od šipka protiv prehlade i povišene temperature

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

sipak caj 30 10 2017 2Ljekovitost šipka spominje se još u Vedama i djelima staroislandske književnosti i mitologije. Od davnina je divlji šipak bio poznat u ljekarstvu, a služio je i kao hrana siromašnim slojevima. Stari Rimljani su vjerovali da liječi bjesnoću.

Latinskog naziva cynorhhodon – šipak ima ogromne količine vitamina C, čak 1700-2000 mg za 100 grama, koji se ne gubi kuhanjem. Sadrži i vitamine A, D i E, kao i vitamine B1 i B2 te masne kiseline i antioksidant flavonoid, zatim natrij, kalij, kalcij, željezo, magnezij, ugljikohidrate, dijetna vlakna i bjelančevine.

U kombinaciji sa ostalim korisnim tvarima koje se nalaze u šipku, vitamin C se lako apsorbira u probavnom traktu pa se naročito preporučuje starijim osobama. Preporučljiv je kod dojilja, jer vitamin C iz pripravaka šipka lako prelazi u mlijeko i dobro utiče na razvoj dojenčeta. Zbog svog diuretskog djelovanja, jer uzrokuje povećano izlučivanje urina, preporuča se kod gihta, reume, bubrežnog pijeska i kamenca.

Šipak otklanja malaksalost, umor, anemiju do upale unutarnjih organa, dok unos čaja od šipka smanjuje razinu slobodnih radikala. Zbog antiupalnih svojstava pomaže kod infekcije mokraćnog sistema. Čisti dišne puteve, a veoma je dobar kod sprječavanja prehlada i raznoraznih virusnih infekcija. Također, sprječava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica, stimulira mokrenje, sadrži polifenole koji štite od raka i kardiovaskularnih bolesti te poboljšava cirkulaciju.

Ova biljka pročišćava krv, pomaže kod mučnine, blago snižava krvne žile, pomaže kod dizenterije, kod padavice, zatim kod kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru, pomaže kod probavnih tegoba (proljev), povećava imunitet cijelog organizma, jača, osvježava i povećava energiju. Dobar je za kožu, mišiće i kosti, protiv reume, sprječava bolove zubi, pomaže kod detoksikacije organizma, djeluje umirujuće i sprječava stres.

Šipak se najviše konzumira kao čaj, koji se najčešće preporučuje u zimskim mjesecima, u vrijeme prehlada, jer uspješno snižava povišenu temperaturu.

Čaj od šipka jednostavno se može pripraviti tako da dvije čajne kašike osušenih plodova prelijete vrelom vodom i pustite da odstoji 10-15 minuta.

Za dobar, dubok i miran san kuhajte 1 veliku kašiku zdrobljenog šipka 5 minuta u 3 dcl vode. Dodajte 3-4 lista metvice. Poklopite i ostavite 2 sata, a zatim procijedite. Zasladite medom i čaj pijte tokom dana, a posebno prije spavanja.

Jeste li znali da se Cockta, najpopularnije bezalkoholno gazirano piće bivše Jugoslavije, pravi od šipka?

 

 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...