loading...

Omiljena Popajeva hrana: Zašto je dobro jesti špinat

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

spinat 11 11 2017

Popaj je znao da je špinat prava riznica vitamina. Latinskog naziva Spinacia oleracea špinat je jednogodišnja zeljasta biljka, a rijetko dvogodišnja, koja naraste do 30 cm.

Špinat se uzgaja zimi i ljeti pa imamo:

- zimski ili obični špinat koji ima oblik rozete, a prema sorti lišće mu je veće ili manje, zaobljena ili šiljasta vrha; neke sorte imaju sočnije listove zelene boje, neke imaju tanje listove, a boja im je svjetlija

- ljetni špinat ima debelo, mesnato, trokutasto lišće, koje je sočnije od lišća običnog špinata, ali je sivozelene boje.

Špinat ima veliku prehrambenu vrijednost i veoma je bogat antioksidansima, naročito kada je sirov, svjež ili brzo prokuhan. On je bogat izvor vitamina A, naročito luteina, vitamina C, E, K, magnezija, mangana, folata, betaina, željeza, vitamina B2, kalcija, kalija te mnogih drugih minerala, kao i omega-3 masnih kiselina. Špinat je vrlo dobar izvor folne kiseline, koja je jedna od neophodnih za održavanje života svih ćelija.

Vitamini A i C, folna kiselina, magnezij i 13 različitih flavonoida pomažu u borbi protiv raka, posebno debelog crijeva, pluća i raka dojke, tako da su istraživanja pokazala da se konzumiranjem špinata smanjuje rizik od nastanka raka.

Za rast fetusa i pravilan razvoj novog nervnog sistema, veoma je bitna folna kiselina u špinatu.

Kako je ova zeljasta biljka bogata kalijem a siromašna natrijem, odnos količina ovih minerala je značajan za krvni pritisak jer ga kalij snižava a natrij povisuje. U smanjenju hipertenzije i opuštanja krvnih žila takođe pomaže folna kiselina koja se nalazi u špinatu. Folna kiselina sprječava i mutacije i oštećenja DNA u stanicama debelog crijeva.

Špinat se preporučuje ljudima koji su zabrinuti zbog osteporoze, jer je bogat izvor kalcija, dok minerali poput mangana, bakra, magnezija, cinka i fosfora također mogu pomoći u izgradnji jakih kostiju.

Vitamini A i C, prisutni u špinatu, rade kao antioksidansi i sprječavaju oksidaciju holesterola. Faktor C0-Q10, antioksidans prisutan u špinatu, igra važnu ulogu u jačanju mišića, posebno srčanog mišića koji kontinuirano pumpa krv u sve dijelove tijela.

Redovnom konzumacijom špinata stabilizuje se šećer u krvi i sprječavaju njegove fluktuacije.

Ukoliko imate problema sa anemijom, uzimajte kuhani špinat jer je odličan izvor željeza, a koje je dobro za malu djecu, žene i adolescente.

U poboljšanju vida može pomoći pijenje soka od špinata dva puta dnevno. Lutein u špinatu štiti od katarakte i drugih problema vezanih uz makularnu degeneraciju, dok zeksantin, karotenoid u špinatu, povećava nivo makularnog pigmenta u oku koji degenerira s godinama.

U Popajevom omiljenom jelu prisutan je i vitamin B koji pomaže u održavanju čvrstoće kože, a štiti kožu i od štetnih zraka sunca. Također, redovnom konzumacijom, špinat nas štiti od starenja, daje mladenački izgled i pomaže da očuvamo memoriju.

Špinat potiče probavu i sprječava zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizira razinu šećera u krvi, poboljšava funkciju mozga te je dobar lijek za anemiju.

Od špinata možete praviti razna jela, dok je trenutno najzastupljeniji kao sastojak smoothija. Uzmite 2 banane, 3 kašike meda, šaku svježeg špinata, 1 šolju jogurta, 1 šolju mlijeka, sjemenke po želji, sve izblendajte, pa sipajte u čašu.

Kod kuhanja špinata prvu vodu treba baciti jer u njoj ima nitrata koji se pod utjecajem bakterija pretvaraju u „nitrite“. Kuhani špinat ne smijete ostavljati za drugi obrok, odnosno jesti kad prenoći.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...