loading...

JESTE LI ZNALI da jabuka može spriječiti klaustrofobiju?

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

zelene jabuke 29 11 2017 1

Stara narodna poslovica „jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van“ dokazala je odavno da nas jedna jabuka dnevno može držati dalje od doktora. Ali, jeste li znali da jabuka može pomoći i kod klaustrofobije?

Prema istraživanju Fondacije za istraživanje mirisa i ukusa, miris zelene jabuke će nas osloboditi stresa povezanog sa ograničenim prostorom. Mirisanje zelene jabuke također može spriječiti migrene i glavobolje.  

Klaustrofobija je strah od zatvorenih ili uskih prostora; javlja se kao strah od nemogućnosti provođenja slobodne volje, nemogućnosti uticaja i opšte nesposobnosti.

Najčešće se javlja u liftovima, avionima i vozovima, a osoba koja pati od klaustrofobije može osjetiti tjeskobu i napad panike, popraćen snažnom potrebom za bijegom. Moguće je da ste klaustrofobični, ako u zatvorenom prostoru osjetite neke od ovih simptoma: znojenje, ubrzani otkucaji srca, povišeni krvni pritisak, vrtoglavicu, suha usta, hiperventilaciju, nalete vrućine, groznicu, leptiriće u trbuhu, napad panike, negativne misli, mučninu, nesvjesticu, glavobolju, utrnulost, strah od stvarne štete ili bolesti, gušenje, stezanje u prsima, ponekad i bol u prsima, poriv za mokrenjem ili velikom nuždom.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...