loading...

JESTE LI ZNALI da kiseli kupus poboljšava raspoloženje?

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

kiseli kupus 2 12 2017

Mnogo prije nego što su naučnici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiselog kupusa kako bi spriječili skorbut, bolest koja nastaje zbog nedostatka ovog vitamina u prehrani.

Ovo niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, te minerala mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija, zatim omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka.

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze.

Kiseli kupus je prozvan metlom za želudac i crijeva pa je prava blagodet za probavu. Jako je bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.

Konzumacijom ove zimske poslastice ubrzava se metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regeneriše jetra.

Osim što djeluje kod reume i upale vena, kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, dok ga lokalno možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži usljed različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata. Dovoljno je da na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotate ga gazom ili zavojem. Također, list kiselog kupusa, ukoliko imate glabovolju, položite na čelo i omotajte ga gazom.

Osim izuzetnih nutritivnih, kiseli kupus ima i ova ljekovita svojstva, pa tako poboljšava raspoloženje (svaki dan pojedite 2-3 kašike naribanog kiselog kupusa), organizam čini otpornim na stres, aktivira razmjenu materija u mozgu, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, stimuliše rad ćelija i djeluje podmlađujuće, pomaže kod izgradnje kostiju, reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi, jača imunitet i povećava snagu mišića, doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Kiseli kupus posebno se preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci, jer konzumiranjem postaju jači i otporniji na bolesti.

Ukoliko imate masnu kožu s proširenim porama ugrijte 200 ml soka od kiselog kupusa (rasola) i njime natopite gazu. Punu šaku sirovog kiselog kupusa nanesite na lice i prekrijte gazom. Ostavite da djeluje 20 minuta pa isperite mlakom vodom.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...