loading...

JESTE LI ZNALI da kruška sadrži vitamine koji su odgovorni za intelekt?

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

kruska 10 12 2017

Kruška, biljka iz porodice Rosaceae, koja ima plodove istog imena, porijeklom je iz Azije, a zbog svojih jestivih plodova gaji se već više od 4000 godina.

Plodovi ovog listopadnog drveta, koje može narasti više od 20 metara, bogati su mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom, hlorom, sumporom te brojnim mikroelementima. Sadrže vitamine A, C, E, dok većina vitamina dolazi iz grupe B, H i D.

Homer je u Odiseji ovo voće nazvao „dar bogova“, jer kruška nije samo ukusna, nego je i jako korisna.

Već smo napisali da kruška obiluje vitaminima koji su odgovorni za ishranu kože, noktiju i kose, emocionalnu stabilnost, intelekt i imunitet. Bogata je beta-karotenom, provitaminom vitamina A,  snažnim antioksidansom koji je zaslužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznice. Prirodno štiti kožu od vanjskih uticaja te je odgovoran za stvaranje pigmenta melanina u koži.

Kruška sadrži folnu kiselnu koja će vas razveseliti bolje od bilo kojeg stimulacionog napitka te normalizovati vaš pritisak.

Ova voćka je bogata antioksidansima, zaustavlja prerano starenje ćelija i regeneriše ih. Pored toga, ona se bori protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Fitonutrijenti kojima kruška obiluje pokazali su pozitivno djelovanje na zaštitu organizma od karcinoma pluća, želuca, crijeva i jednjaka.   

kruska sok 10 12 2017Kruška ne sadrži mnogo kalorija. Vlakna, koja se u velikim količinama nalaze u kruškama, normalizuju varenje i ubrzavaju metabolizam, što pozitivno utiče na figuru. Povoljno će djelovati na probavu, smanjiti osjećaj nadutosti i potaknuti brži rad crijeva.

Štiti srce i krvne žile, smanjuje razinu štetnog holesterola te pomaže organizmu u prevenciji moždanog i srčanog udara.

Kruška se nalazi u grupi voća koje je hipoalergeno, pa je izvrstan izbor i za alergičare. Također se često preporučuje i dijabetičarima, jer za varenje fruktoze iz kruške nije potreban insulin za varenje.

Prirodna je zaštita dobrog vida, pa krušku iskoristite za jelo ili pripremu ukusnih napitaka i svježe cijeđenih sokova.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...