loading...

Primijenite "hipotireoznu metodu“ u borbi protiv smanjene funkcije štitnjače a uz to i mršavite

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

17 1 2018 stitna zlijezdaŠtitna žlijezda pomaže regulisati način na koji vaše stanice koriste energiju iz hrane u procesu poznatom kao metabolizam, što utiče na otkucaje srca, temperaturu tijela i način na koji vaše tijelo sagorijeva kalorije.

Postoje dvije glavne vrste poremećaja štitnjače, kao što su hipotireoza i hipertireoza. Štaviše, hipotireoza je uobičajeni poremećaj štitnjače, koji nastaje kada štitna žlijezda ne stvara dovoljno hormona.

Najčešći simptomi ovog zdravstvenog problema uključuju dobijanje na težini, suhu kožu, gubitak kose, depresiju, neredovne menstruacije, zaborav, zatvor, umor, grčeve mišića i osjećaj hladnoće.

Važno je razumjeti da je dobitak težine jedan od ranih upozoravajućih znakova ovog zdravstvenog problema.

U nastavku pročitajte o 6 rješenja koja vam mogu pomoći kadasu u pitanju ravnoteža obroka, poboljšanje zdravlja štitnjače i spriječavanje dobijanja na težini.

  1. Izbacite rafinirani šećer i budite posvećeni zdravlju.
  2. Izbjegavajte jedenje jednostavnih ugljikohidrata koji se nalaze u: pakiranim žitaricama, sodi, aromatiziranim sokovima, proizvodima zaslađenim kukuruznim  sirupom, prozvodima od bijelog brašna... Ove ugljikohidrate zamijenite kompleksnim ugljikohidratima, koji se ne prerađuju vašem tijelu prebrzo, tako da se duže vremena osjećate siti. Za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, složeni ugljikohidrati ne dovode do ovisnosti, a možete ih naći u zobenoj kaši, sirovom voću ili 100% prirodnom voćnom soku, pšenici, smeđoj riži...
  3. Redovno vježbajte kako biste stimulirali svoje tijelo da sagori masnoću. U slučaju da vježbate u prosječnom intenzitetu, to bi moglo potaknuti stopu proizvodnje hormona štitne žlijezde, čime se sprječava dobivanje na težini. Usredotočite se na jogu i aerobik, trčanje, hodanje i druge kardio vježbe.
  4. Uvedite kokosovo ulje u svoj dnevni režim ishrane. Većina biljnih ulja posjeduje masne kiseline koje mogu usporiti funkciju štitnjače, kao i doprinijeti povećanju težine. Međutim, kokosovo ulje je visoko pozicionirano u zdravih masnoća. Naime, masne kiseline srednjeg lanca, prisutne u kokosovom ulju, mogu poboljšati funkciju štitnjače. Štaviše, oni također mogu poboljšati vašu osjetljivost na inzulin i toleranciju glukoze. Ovo ulje možete koristiti u kuhanju.
  5. Zdravi zalogaji. Iako većina ljudi praktikuje grickanje u svojoj ishrani, to bi moglo biti štetno za vašu težinu u slučaju da ne znate šta i kako koristiti kao zalogaj. Nekoliko zalogaja u određeno doba dana, a ne redovni obroci, mogu vam pomoći da se osjećate sitim neko vrijeme. Također, to bi moglo pomoći smanjenju ukupnog unosa kalorija.
  6. Najbolji izbor hrane za vašu nedjelotvornu štitnjaču jeste konzumacija sirovih orašastih plodova jer sadrže hranjive tvari i zdrave masti koji mogu poboljšati zdravlje štitnjače. Bogati su i selenom tj. hranjivim tvarima koje mogu dramatično poboljšati funkciju štitnjače. U vašu ishranu trebali biste uključiti i što više omega-3 masnih kiselina, koje se mogu naći u visokokvalitetnoj ribi. Za osobe koje pate od hipotireoze izvrstan je i sirovi, organski, nefiltrirani i nepasterizirani jabučni ocat. Ova vrsta octa pomaže u ravnoteži vaših hormona, smanjenju apetita i pomaže kod mršavljenja. Ako nemate osjetljivu želudac, dodajte 1 kašiku jabučnog ocata u čašu vode i konzumirajte ga svakodnevno.
PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...