loading...

7 MOGUĆIH RAZLOGA ZAŠTO SE OSJEĆATE UMORNO?

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

OSJECATI SE UMORNOIako dovoljno spavate ili nemate otkrivenu neku bolest osjećate se umorno? Donosimo Vam nekoliko mogućih objašnjenja za ovaj problem.

Pratite naše tekstove na Facebooku!

 

  1. DEHIDRACIJA, ukoliko ne uzimate dovoljno vode posebno ujutro i tokom dana neuroni u hipotalmusu mozga šalju signale za promjenu raspoloženja i mogući osjećaj umora prema studiji objavljenoj u The Journal of Nutrition. Teško je odrediti tačnu količinu potrebne tečza pojedinu osobu i ona zavisi od godišnjeg doba, fizičke aktivnosti i drugih faktora.  Pokazatelj skrivene dehidracije  je ukoliko ne urinirate najmanje svaka 3 sata i ukoliko Vaš urin nije svjetle providne boje. Ako je tako trebate povećati unos vode tokom dana.
  2. NEDOSTATAK VITAMINA B12, vitamin B12 potreban je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i funkcionisanje neurona. Nedostatak utiče na smanjenje kiseonika u krvi što izaziva osjećaj umora i pospanosti. U prirodnom obliku B12 se nalazi samo u namirnicama životinjskog porijekla. Ukoliko ne konzumirate mnogo crvenog mesa ili ako ste imali operaciju crijeva moguće je da imate nedostatk vitamin B12. Možete ga nadoknaditi ili hranom životinjskog porijekla ili u obliku vitaminskih dodataka.
  3. STRES, ukoliko ste pod stalnim stresom nivo kortizola hormona stresa se ne smanjuje dovoljno ni tokom noći te Vam to ne dozvoljava odgovarajući odmor tijela. Zbog toga se može desiti da se osjećate konstantno umorno što opet pojačava stress i tako unedogled. Vjerovatno je nemoguće kontrolisati stress bilo kome pa ni Vama ali je moguće kontorlisati eksplozivne reakcije na njega i koristit različite metode opuštanja putem meditacije, odmora ili nekog drugog Vama odgovarajućeg načina. Tako ćete prekinuti začarani krug.
  4. NIZAK ILI PREVISOK NIVO ŽELJEZA, nizak nivo željeza je jedan od učestalijih razloga za osjećaj umora posebno kod žena. Razloga nedostatka je više a nivo se može utvrditi jednostavnim testiranjem krvi. Željezo se može povećati povećanjem crvenog mesa u ishrani, biljnom hranom bogatom željezom ili dodatcima prehrani. Previsok nivo željeza također izaziva umor i hladnoću u tijelu te ga je potrebno regulisati ishranom i fizičkom aktivnosti.
  5. FIZILČKA NEAKTIVNOST ILI PREVIŠE FIZIČKE AKTIVNOSTI, ovo je medalja sa dvije strane koja podjednako može biti uzrok hroničnog umora. Ukoliko stalno sjedite ili mirujete vaše tijelo, hormonI i krv postaju takvi da jednostavno nemate energije niti volje za bilo šta odnosno hronično ste umorni od jutra do večeri neovisno o spavanju. Ako je ovo Vaš slučaj, ovo stanje je lako riješiti laganom fizičkom aktivnosti nekoliko puta sedmično koja može bitI i obično hodanje u trajanju od 20-30 minuta. Istovremeno previše fizičke aktivnosti ili vježbe u teretani često ne ostavlja tijelu dovoljno vremena za regeneraciju pogotovo ako niste više u dvadesetim godinama. Potrebno je praviti pauze tokom sedmice bez fizičke aktivnosti da bi riješili ovo stanje.
  6. INFEKCIJE URINARNOG TRAKTA, hronična infekcija urinarnog trakta za koju možda i ne znate može biti uzrok Vašeg umora. Obratite pažnju na Vaše tijelo a posebno kada mokrite da li osjećate i najmanje promjene koje mogu biti pokazatelj urinarnih infekcija i uzrok stalnog umora tijela po riječima Ashley Carroll, sa Virginia Commonwealth Univerziteta. Ovo stanje kada se otkrije liječi se u roku od 7-10 dana sa čime nestaje skrivena infekcija ali i umor.
  7. BOLESTI SRCA i KRVNIH SUDOVA, Prema studiji journal Heart & Lung, više od pola ljudi koji su otkrili ili doživjeli neki ozbiljan problem sa srcem sedmicama i mjesecima prije toga osjećali su hroničan umor. Ukoliko osjećate nedostatak zraka pri malim fizičkim aktivnostima ili pri manjem penjenju uz stepenice obratite pažnju na ovo stanje. Zakrčene krvne žile mogu biti uzrok slabijeg protoka krvi i uzrok umora. Ovaj umor može biti signal Vašeg tijela na uzbunu.

ZdravljeBEZdoktora

 


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...