loading...

KAKO PUŠENJE UTIČE NA STAROST LICA

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA


PUSAC NE PUSAC SLIKA BLIZANCI copyU novom broju izdanja 
Plastic and Reconstructive Surgery objavljena je studija koja je rađena na festivalu “Dani blizanaca” u Twinsbrugu , država Ohio, SAD.

Istraživači su pregledali i fotografisali 79 parova identičnih blizanaca kod kojih je jadan blizanac tokom godina bio pušač a drugi nije. Rezultati kao i uporedne fotografije pokazali su devastirajući uticaj konzumiranja cigareta na izgled lica pušača. Uticaj duhanskog dima najveći je na propadanje donje trećine lica oko usta i nosa što jasno možete vidjeti na fotografijama. Fotografije i lica pregledala je grupa plastičnih hirurga i zaključila da je starenje lica drastično veće bilo kod pušača i to u područijma oko očiju i očnih kapaka, podočnjaka,te kod cijelokupnog boranja lica  a posebno oko usta i nosa.

Po riječima Dr. Bahman Guyuron, plastičnog hiriurga koji je vodio studiju nedostatak kiseonika u krvi koja dolazi do kože uzrokuje propadanje i starenje lica. Što je duži bio period konzumacije cigareta propadanje lica bilo je veće. Studijom na identičnim blizancima eliminisani su uzroci koje protivnici teorija u štetnosti pušenja često pripisuju genetici i drugim faktorima.

Važno je napomenuti da je uticaj konzumiranja cigareta na lice pokazan u studiji zanemarljivu u odnosu na sve ostale okom manje vidljive negativne uticaje na unutrašnje organe i cjelokupno tijelo te dužinu života čovjeka.

 

Facebook: ZdravljeBEZdoktora 

 

PUSAC NE PUSAC 2 SLIKA copy

PUSAC NE PUSAC SLIKA 3 copy

 

 Izvor: Plastic & Reconstructive Surgery

 


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...