loading...

ZDRAVSTVENE BLAGODETI BROKULE

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

brokulaUniverzitet Johns Hopkins objavio je studiju o brokuli koja tvrdi da redovno uzimanje brokule smanjuje mogućnost nastanka raka za 60%, te smanjenju  njegovog rasta za 75%.

Donosimo Vam 9 prednosti konzumiranja brokule:

1) Prevencija raka, brokule sadrže glucorapanin koji se u tijelu pretvara u anti kancerogeno jedinjenje.Posebno je efikasna protiv raka dojke i prostate.

2) Redukcija holesterola, brokula je sastavljena od vlakana koja vezuju i izbacuju holesterol iz tijela.

3) Smanjuje alergije i upale, studijama je dokazano da brokula smanjuje djelovanje alergijskih supstanci u ljudskom tijelu.

4) Jak antioksidans, brokula je prepuna antioksdans supstanci kao što su vitamin C, kartonoidni luten, zaeksantin i beta karoten.

5) Jača kosti, brokula sadrži visok nivo kalcijuma i vitamina K koji su važni za zdravlje kostiju i spriječavanje osteoporoze.

6) Zdravlje srca, antiuplano svojstvo sulforapana iz brokule može spriječiti i dijelom izliječiti štetu nastalu na krvnim sudovima usljed upalnih procesa unutar krvožilnog sistema.

7) Detoksifikacija, brokula sadrži isoticijanat koji pomaže detoksifikaciju na genetskom nivou.

8) Bolja probava, brokula je povrće puno vlakana koje pomaže u probavi, spriječava zatvor i održava nizak nivo šećera u krvi.

9) Alkalizacija, brokula pomaže u održavanju vašeg tijela manje kiselim što samo po sebi predstavlja veliki zdravstveni plus.

Brokulu jedite kada je god moguće sa što manje termičke obrade.

 

ZdravljeBEZdoktora

           

 


 

 

 


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...