loading...

POLJUBAC KAO IZVOR ZDRAVLJA

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

international-kissing-dayOsim što je poljubac izraz ljubavi prema voljenoj osobi on ima i svoje zdravstvene koristi. Donosimo vam 5 naučno dokazanih zdravstvenih koristi “francuskog” poljupca:

 

Ljubljenje opušta, naučnici su utvrdili da ljubljenje povećava nivo oxitocina prirodne hemikalije koju tijelo proizvodi za smirenje. Osim ovoga prilikom poljupca otpušta se endorfin  prirodni hormon sreće koji ublažava bol. Na sve ovo razmjenom pljuvačke oslobađa se i dopamin još jedan hormone koji poboljšava raspoloženje.

 

Ljubljenje pojačava imuni sistem. Nedavna studija objavljena u “Medical Hypotheses” utvrdila je da ljubljenjem dolazi do razmjene antitjela i jačanja imunog sistema čovjeka. Antitjela i bakterije se razmjenjuju i organizam ovim putem dobija nove informacije kako da se brani. Sve ovo se odnosi na poljubac sa zdravom osobom. Ako je osoba u fazi neke infekcije poljubac treba izbjeći neko vrijeme.

 

Ljubljenje podmlađuje, prema riječima Dr. Ava Cadell ljubljenje je vid faceliftinga. Prilikom poljupca koristi se 32 različita mišića lica koji se na taj način vježbaju. Kao što je potrebna vježba svim mišićima na tijelu, koji ako miruju postaju opušteni, tako je i sa mišićima lica po riječima Dr. Cadell. Ako pogledate starije parove koji se još uvijek često ljube vidjećete da izgledaju mlađe od svojih vršnjaka koji to ne rade.

 

Ljubljenje smanjenje simptome alergija, ljubljenjem se smanjuje emisija IGE antitjela u krv koja su odgovorna za simptome alergija . Više ljubljenja daje manje alergijskih simptoma kao što su kihanje, curenje nosa i suzne oči.

 

Ljubljenje smanjuje rizik od srčanih bolesti, studijama na dugogodišnjim bračnim parovima utvrđeno je da se ljubljenjem došlo do  smanjenje nivoa stresa, holesterola i krvnog pritiska u organizmu praćenih parova. Sve ovo dovodi do smanjenja rizika od srčanih oboljenja čij su glavni uzročnici upravo visok krvni pritisak, holesterol i stres.

 

ZdravljeBEZdoktora

 

         

 


 

 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...